Benzinkút! Szerintem nem lesz több benzinkút, ellenben ez a világ legszebb benzinkútja! Olaszország a XIX. század végén - az olasz egység beteljesülése után - kitalálta, hogy bár kissé késő tán, de ők is gyarmatbirodalom lesznek. Három csodálatos területet sikerült megkaparintaniuk, a mai Líbiát, Szomália nagyobb, de szarabb részét és az elég vicces alakú Eritreát. Mondjuk itt még nem fejezték be a bénázást, mert lecsaptak egy remek kínai kolóniára is, majd beleszaladtak a gyarmatosítás legnagyobb pofonjába.

Aszmara építése igazából a világ egyik legszebb vasútvonalának az elkészültével indult be. Mussolini lelkesedett a futurista és art deco építészetért, de egy gyáva szarjankó volt, így olasz nagyvárosok helyett Afrikába engedte a modern építészeit. Így került oda Giuseppe Pettazzi is. 1938-ban készültek el a FIAT szerelőműhely munkálatai, és a legenda szerint pisztollyal kellet kényszerítenie a szerelőmunkásokat, hogy a 15 méteres vasbeton szárnyak alól vegyék ki végre az állványzatot. Szerintem a világ egyik legszebb épülete

(Aszmaráról már raktam ki fotókat, ez meg a legfaszább afrikás építészeti könyv, Orosz Péter is rápörgött a benzinkútra)

Az utolsó képen egy átlagos buszmegálló látható

  03/08/11 at 12:03am
  1. modernafricanarchitecture reblogged this from markoferko and added:
    ERITREA
  2. lassanyit reblogged this from grofjardanhazy
  3. galanterie reblogged this from grofjardanhazy
  4. grofjardanhazy reblogged this from markoferko
  5. markoferko posted this