1. Masszava - Aszmara, Eritrea
[118 km, 6-7 óra]

Kicsit kilóg a sorból az eritreai vasút, ugyanis elég kevés helyi használja, főleg Amerikából vagy Nyugat-Európából hazalátogató eritreaiak krúzolnak rajta családostul. 1887-ben kezdték építeni az olaszok a tengerparti Masszavából a keskenynyomtávú vasutat, de a brutális terep miatt csak 25 évvel később sikerült elérniük a 2400 méteren fekvő Aszmarát. Menet közben építeni kellett 65 hidat és kiásni 39 alagutat. A harmincas években naponta 30 vonatpár közlekedett és évente félmillió jegyet adtak el, de a közút megépülésével a vasút hanyatlani kezdett. Annyira, hogy az Eritreát annektáló Etiópia 1975-ben be is zárta. A polgárháború során a vonalat teljesen szétkapták, a talpfákból lövészárkok támfala, a sínekből meg alagutak födémszerkezete lett.

Szerencsére Eritrea függetlenségének kikiáltása után a vonalat felújították, de - a vasútbuzik legnagyobb örömére - új mozdonyokra és kocsikra már nem futotta, így még mindig a száz éves gőzmozdonyok és a világ legartdecobb szerelvényei, Fiat Littorinák küzdenek az emelkedőkkel.

Nemcsak kötelező program, ha arra jársz éppen, de szerintem önmagában a vasútvonal miatt megéri elrepülni Aszmarába. Eritreáé a legszebb vasútvonal, az egyik legszebb közút és Aszmara egyértelműen Afrika legszebb városa. Szerencsére ez az egyetlen ország, amelyikből kitiltottak :D :((((

bónuszvideó

  10/12/12 at 11:45am
 1. mutimeg reblogged this from grofjardanhazy
 2. deadheadingcrew reblogged this from grofjardanhazy
 3. azazelm0rdant reblogged this from grofjardanhazy and added:
  fap
 4. grofjardanhazy reblogged this from markoferko and added:
  !!!
 5. stucni reblogged this from markoferko
 6. lillapont said: ide
 7. gsmorocz reblogged this from markoferko
 8. smalladam reblogged this from markoferko and added:
  titokban reménykedtem, hogy a Budapest Keleti - Kelebia vasútvonal nyer
 9. markoferko posted this